Jemen: honger, ziekte en conflict

Bron: Het Rode Kruis

In Jemen wonen 27 miljoen mensen. 22,2 miljoen van hen hebben nu dringend hulp nodig. Zij krijgen ramp na ramp te verwerken en houden hun hoofd nauwelijks meer boven water. Een langslepend conflict, cholera-uitbraken, honger, het houdt niet op.

Al vóór het conflict begon in 2015, moest 90% van het voedsel in Jemen uit het buitenland komen. Blokkades en stukgeschoten infrastructuur bemoeilijken de invoer en verspreiding van eten voortdurend. Bijna 18 miljoen mensen dreigen nu te sterven door honger.

Als het mensen in Jemen al lukt naar een ziekenhuis te gaan, is de kans groot dat dat ziekenhuis niet langer in bedrijf is. In het conflict zijn ziekenhuizen en verplegend personeel meermaals aangevallen. Sinds februari 2018 is dit 11 keer gebeurd, sinds het begin van het conflict 160 keer. Minder dan de helft van de ziekenhuizen in Jemen is nog operationeel. Er is een groot tekort aan medicijnen. Steeds meer burgers worden slachtoffer van uitbraken van ziektes zoals difterie, mazelen en hersenvliesontsteking.

De mensen in Jemen hebben dringend voedsel, schoon drinkwater en medicijnen nodig. Jij kunt ze helpen.