Veel gestelde vragen over Serious Ambtenaar

Ik wil me aanmelden voor een uitdagend vraagstuk, hoe kan ik dat doen?

Binnenkort komen de 10 vraagstukken op de site te staan. Als er meer dan 10 vraagstukken zijn ingediend, volgt een stemming om de meest interessante vraagstukken te kiezen. Met die vraagstukken gaan de vrijwilligers aan de slag.

Als procesbegeleider wil ik me aanmelden voor een vraagstuk. Hoe gaat dat in zijn werk?

Binnenkort komen de 10 vraagstukken op de site te staan. Je kunt je aanmelden via Serious Ambtenaar o.v.v. jouw favoriete vraagstuk. Als het vraagstuk al een procesbegeleider heeft is er helaas geen mogelijkheid meer.

Ik wil in contact komen met de opdrachtgever, kan dat?

Als je je als vrijwilliger voor de uitvoeringsdag hebt aangemeld is er geen vervolgactie nodig. Verdere informatie komt later op de site, contact zoeken met de opdrachtgever is dus niet nodig.

Wat zijn jullie contactgegevens?

Het projectteam van Serious Ambtenaar is te bereiken per e-mail.
U kunt ons team altijd bereiken voor vragen.

Waarom zet Serious Ambtenaar zich niet in voor een doel dichter bij huis, bijvoorbeeld voor een problematiek die zich in Nederland afspeelt?

Natuurlijk zijn er ook goede doelen in Nederland, maar met 3FM Serious Request heeft de publieke popzender 3FM samen met het Rode Kruis een aantal jaar geleden ervoor gekozen om aandacht te vragen en geld in te zamelen voor een wereldwijde stille ramp die miljoenen mensen raakt. En waar niet de hulp voor handen is die we wel in Nederland hebben. Wij hebben besloten aan te haken op dit goede doel.

Hoeveel geld is er voorgaande jaren met Serious Ambtenaar opgehaald?

De eerste drie edities van Serious Ambtenaar waren al erg succesvol; met Serious Ambtenaar is er in 2011 50.000 euro en in 2012 145.000 euro opgehaald! Tijdens de editie in 2013 is door de inzet van velen 370.135 euro opgehaald om kindersterfte door diarree terug te dringen. Met editie 4 van Serious Ambtenaar een recordbedrag verzameld van maar liefst 755.555,50 euro. In 2015 is een bedrag van 450.000 euro opgehaald voor ” The Next Generation”.

Kan ik ook (alleen) geld doneren aan Serious Ambtenaar/Serious Request?

Ja, doneren kan! Klik hier!

Wat doet het Rode Kruis met de opbrengst?

100% van alle opbrengsten van Serious Ambtenaar gaan naar 3FM Serious Request en daarmee naar het Rode Kruis. Van elke euro die gedoneerd wordt, gaat gemiddeld 97 eurocent naar de stille ramp die centraal staat met de actie. De kosten die het Rode Kruis moet maken om aandacht te vragen voor een stille ramp beperkt het Rode Kruis tot een absoluut minimum. Hieraan besteedt het Rode Kruis maximaal 3,5 eurocent per ingezamelde euro. Dat is een belangrijke onderscheidende factor van 3FM Serious Request; iedere euro gaat zo goed als 1 op 1 door naar de mensen die het echt nodig hebben.

Wat is het goede doel van dit jaar waar Serious Ambtenaar zich voor inzet?

Serious Request, en daarmee Serious Ambtenaar, vraagt elk jaar aandacht voor een stille ramp. Deze stille ramp is het goede doel dat door het Glazen Huis wordt gesteund. Dit jaar ‘ Laat ze niet stikken’. Elke 35 seconden sterft een jong kind aan: longontsteking. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking. Kinderen die eenvoudig te redden zijn met de juiste behandeling en goede informatie.

Deze stille ramp speelt zich vooral af in de Hoorn van Afrika en ten zuiden van de Sahara, maar ook in landen als Haïti. De mensen in deze gebieden zijn ontzettend arm. Er heerst veel armoede en er is nauwelijks kennis over de ziekte.

Voor deze stille ramp zamelt Serious Ambtenaar zoveel mogelijk geld in. Lees meer.

Waarom zou ik meedoen met Serious Ambtenaar?

Er zijn talloze redenen om mee te doen aan Serious Ambtenaar. Het tonen van maatschappelijke betrokkenheid, de voldoening bij te dragen aan een goed doel, het inzetten van kennis en expertise, maar ook het vergaren van een groter netwerk en werken in een andere samenstelling zijn mooie bijkomstigheden.

Sinds wanneer bestaat Serious Ambtenaar?

Serious Ambtenaar bestaat sinds 2011. Het is een initiatief van de vier finalisten van de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar 2012. Het doel van de actie is om geld in te zamelen voor Serious Request. Dat mooie initiatief uit 2011 was eenmalig bedoeld, maar Slimmer Netwerk vond het zo’n super initiatief dat zij gevraagd hebben of zij het in 2012 mochten overnemen. Zij hebben het stokje vervolgens overgedragen aan DisGover, die de editie in 2013 heeft georganiseerd. DisGover heeft nadien de organisatie overgedragen aan Gemeente Schiedam. In 2015 werd Serious Ambtenaar georganiseerd door de NVVB. En dit jaar door een stel enthousiastelingen, ambassadeurs van Serious Ambtenaar.

Wat is Serious Ambtenaar?

Serious Ambtenaar is een initiatief, gestart door een aantal jonge ambtenaren in 2012, met als doel het verschil te maken en zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel van Serious Request in samenwerking met het Rode Kruis en 3FM. Elk jaar vraagt Serious Request, het Glazen Huis, aandacht voor een stille ramp en probeert met deze actie zoveel mogelijk geld op te halen.

Serious Ambtenaar draagt bij aan Serious Request doordat verschillende (overheids)organisaties een vraagstuk neerleggen bij Serious Ambtenaar en daarvoor een bedrag doneren aan Serious Request. Per vraagstuk zetten minimaal acht tot tien enthousiaste vrijwilligers zich in om het voorgelegde vraagstuk op te lossen. Dit deden zij in twee dagen bij de opdrachtgever in huis.

Dit jaar editie #6eSA op 19 december één uitvoeringsdag  in Breda waar het Glazen Huis staat. Afgelopen jaren is Serious Ambtenaar van een mooi idee uitgegroeid tot een waar fenomeen.

Wat levert het mij als opdrachtgever op?

Een advies met daarin een betekenisvolle stap voor jouw uitdagende vraagstuk. In het team zitten 8-10 verschillende ambtenaren die het vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken benaderen. De ambtenaren die zich opgeven stellen zich belangeloos beschikbaar. Zij doen dit om het goede doel te steunen en zichzelf te ontwikkelen door mee te werken aan je vraagstuk. Je weet hierdoor zeker dat aan jouw vraagstuk ambitieuze ambtenaren werken die een stapje verder gaan en zo een fris advies brengen.

Ik ben geïnteresseerd, wat moet ik doen?

Opgeven voor Serious Ambtenaar uitvoeringsdag is mogelijk door je aan te melden bij Serious Ambtenaar. Zijn er nog collega’s die overtuigd kunnen worden om ook mee te doen? Doe dat dan vooral! Lees meer op vrijwilliger, verslaglegger, opdrachtgever of procesbegeleider.

Wat is Serious Request?

3FM Serious Request is een samenwerking van 3FM en het Nederlandse Rode Kruis. Elk jaar vragen zij samen aandacht voor een stille ramp en proberen met deze actie zoveel mogelijk geld op te halen. De actie werd voor het eerst gedaan in 2004. 3 DJ’s sluiten zich vrijwillig op in een Glazen Huis en draaien de week voor kerst request plaatjes voor geld. En dat op een nuchtere maag! Om nog meer aandacht te vragen voor de stille ramp zullen zij gedurende deze week niets eten. Tegelijkertijd informeren de DJ’s het publiek over de noodzaak van de actie. Dit jaar staat Het Glazen Huis in Breda!

Ik ken nog wel een bedrijf dat geïnteresseerd kan zijn om mee te werken. Wat moet ik doen?

We zouden je willen vragen dit bedrijf te benaderen en hen te vertellen over Serious Ambtenaar. Je kunt ze verwijzen naar de website van Serious Ambtenaar.

Wanneer vindt de uitvoering van het vraagstuk plaats?

De uitvoering vindt plaats op 19 december in de week van 3FM Serious Request.

Kost het mij geld als ik meedoe?

Nee, het kost je geen geld om mee te doen. De eventuele reiskosten zijn voor eigen rekening.

Waarom zou ik meedoen?

Goed doel:’ Laat ze niet stikken’.Elke 35 seconden sterft een jong kind aan: longontsteking. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen. Kinderen die eenvoudig te redden zijn met de juiste behandeling en goede informatie. Deze stille ramp, voor deze jonge kinderen, zet jij je dus in.

  • Zelfontplooiing: je kunt meewerken aan een interessante opdracht en daarmee jezelf verder ontwikkelen.
  • Kennis delen: je kunt de kennis die je hebt inzetten en delen met de andere aanwezigen.
  • Netwerk en carrière: tijdens de opdracht werk je samen met professionals uit het hele land voor een interessante opdrachtgever.
  • Netwerken geblazen! Imago ambtenaren: door aan deze actie mee te doen zet je ook het ambtenarenvak in een positief daglicht. Je laat zien dat ook ambtenaren ambitieus en actief zijn.

Wat wordt er van mij verwacht als ik met Serious Ambtenaar meedoe?

Je bent op de uitvoeringsdag aanwezig bij een vraagstuk en komt met jouw team vrijwilligers tot een mooi advies voor een desbetreffende organisatie. Zijn er nog collega’s die overtuigd kunnen worden om ook mee te doen? Doe dat dan vooral!

Ik ben geïnteresseerd. Hoe kom ik erachter of ik mee kan doen?

Iedereen die een vraagstuk aanspreekt kan aan de uitvoeringsdag meedoen. Opgeven voor Serious Ambtenaar #6eSA als opdrachtgever, vrijwilliger, procesbegeleider of verslaglegger kan door een mail te sturen naar Serious Ambtenaar.